Hvordan bruke biokull i industrien

LRG_0KS09455[1].JPG
 

Norsk industri står for ca. 22% av Norges utslipp, hvor ferrolegeringsindustrien er en av de største kildene til utslipp med 2,6 mill. tonn (5% av totale utslipp). For prosessindustrien som lager materialer og legeringer kan ikke produksjonen skje i dag uten karbon som reduksjonsmiddel. Karbon benyttes som reduksjonsmaterialet i silisium-, ferrosilisium- og aluminiumsproduksjon eller som råmateriale i sluttprodukter i for eksempel silisiumkarbid. I produksjonsprosessen oppstår CO2. I dag kommer mesteparten av karbonholdige innsatsfaktorer i prosessindustrien fra fossile kilder, som petrolkoks og kull. Teoretisk sett kan karbon fra fornybare kilder som trekull og treflis erstatte fossilt kull og bidra til reduksjon av fossile CO2-uslipp i industrien (Veikartet for prosessindustrien, Norsk industri).

Veikartet for prosessindustrien som ble lagt frem i 2016, viste at bruk av biomasse er en av nøkkeltiltakene for at industrien skal ha null utslipp innen 2050. Ved bruk av bærekraftig trekull vil produksjonen til selskap som Elkem kunne regnes som klimanøytral. Elkem har satt seg et mål om å bruke 40% biomasse som reduksjonsmiddel innen 2030, i tråd med regjeringen og EUs klimamål. Et bærekraftig biokull er en viktig komponent for å nå dette. Hvis eksempelvis Elkem når sine mål vil dette gi en reduksjon på 1% av Norges totale utslipp.

For at industriaktører skal nå sine mål må biokull være kommersielt levedyktig og økonomisk bærekraftig for hele verdikjeden. Her har Norge gode forutsetninger for å lykkes, ved bruk av norsk skog. Det er et større potensial for utslippskutt så vel som verdiskaping ved at skogen utnyttes som ressurs i en rekke industrier, kombinert med økt forskning på trevirke for maksimal og optimal utnyttelse.

Andre anvendelser
Byggebransjen:
Biokull har vist seg å være en nyttig tilsetning til betong. Når det inkorporeres i betongblandinger, forbedrer det både isolasjonsegenskapene og mekaniske egenskapene til betongen. Biokull kan også brukes som isolasjonsmateriale i konstruksjoner, og det viser potensial for å erstatte eller supplere tradisjonelle isolasjonsmaterialer.

Dekontaminering av masser: Biokull har en unik evne til å absorbere og binde giftstoffer. Dette gjør det effektivt for å trekke til seg forurensende stoffer fra jord og vann. Ved å introdusere biokull i forurensede masser, kan det bidra til å redusere spredning av forurensning og hjelpe med rehabilitering av forurensede områder.

Dyrefor: Studier viser at tilsetning av biokull i dyrefor kan ha positive effekter på dyrehelsen. Det kan bidra til å forbedre fordøyelsen hos dyr og redusere utslipp av metan, en potent klimagass, fra husdyr.

Filtrering: Biokull, spesielt aktivt kull, er kjent for sine gode filtreringsegenskaper. Det brukes i ulike filtreringssystemer for å fjerne forurensninger, lukt, farger og giftstoffer fra vann, luft og industrielle prosesser.

Disse bruksområdene er bare noen av de mange mulighetene biokull har vist seg å ha. Det er et ekstremt allsidig materiale som har potensial til å forbedre flere sektorer, fra miljøhåndtering og bærekraftig landbruk til konstruksjon og miljørensing. Utforskingen av biokulls egenskaper og bruksområder fortsetter å åpne dører for nye innovasjoner og bærekraftige løsninger på ulike områder.