Hva er biokull?

Biokull er betegnelsen på det porøse, karbonrike og stabile materialet man får ved å pyrolysere biomasse.

Den europeiske sertifiseringsordningen for biokull, European Biochar Certificate (EBC) har definert biokull som:

Biochar is a porous, carbonaceous material that is produced by pyrolysis of biomass and is applied in such a way that the contained carbon remains stored as a long-term C sink or replaces fossil carbon in industrial manufacturing. It is not made to be burnt for energy generation.

- European Biochar Certificate (Version 10.3)

Pyrolyse

Ved hjelp av fotosyntese vil biomasse i vegetativ vekst ta opp, binde og lagre atmosfærisk CO2 gjennom hele sitt livsløp.
Karbonet som er lagret i biomassen vil til slutt tilbakeføres til atmosfæres når biomassen brytes ned. Dette er en viktig del av det naturlige korte karbonkretsløpet.

Når biomasse pyrolyseres vil karbonet i den opprinnelige biomassen omdannes til gass-, væske- og faste forbindelser. I pyrolyseprosessen bil det dannes en energirik syngass, bio-olje og biokull. Pyrolyse av biomasse vil derfor både bidra til produksjon av fornybar bioenergi og stabil binding av karbon i fast biokull.

  • Biokull dannes gjennom pyrolyse, en termisk nedbrytningsprosess av organisk materiale ved høye temperaturer (400-700 °C) og begrenset tilgang på oksygen. I løpet av denne prosessen omdannes omtrent halvparten av karbonet i biomassen til kull, mens resten blir bioenergi i form av varme.

  • Biokull dannes gjennom pyrolyse, en termisk nedbrytningsprosess av organisk materiale ved høye temperaturer (400-700 °C) og begrenset tilgang på oksygen. I løpet av denne prosessen omdannes omtrent halvparten av karbonet i biomassen til kull, mens resten blir bioenergi i form av varme.

    Pyrolyse er bemerkelsesverdig fordi den bevarer strukturen til det opprinnelige organiske materialet. Lignin- og cellulosemolekylene gjennomgår en transformasjon til stabile, aromatiske molekyler med en hexagon-struktur som ligner celleveggene i en bikube. Disse molekylene er motstandsdyktige mot nedbrytning og danner etter pyrolyse celleveggene i biokullet.

    Biokullet ser ut som forkullede, inntørkede rester av planter og ligner strukturelt på det opprinnelige organisk materialet det er laget av. Denne prosessen gir et kullprodukt med en unik porøs struktur som har en langvarig karbonbindingsevne og bidrar til jordforbedring ved å forbedre jordens struktur, vannretensjon og mikrobiell aktivitet.

    I tillegg til å være et potensielt verktøy for karbonfangst og lagring (CCS), har biokull også anvendelser innen jordbruk, som tilsetning til jord for å forbedre jordkvaliteten og som en komponent i vannrensingssystemer på grunn av sin høye absorberende kapasitet.

    Denne unike egenskapen til biokull, med sin opprinnelige struktur og forbedrede egenskaper, gjør det til et spennende materiale både for bærekraftig energiproduksjon og forbedring av miljøet.

  • Biokullproduksjon har et enormt potensial når det gjelder å omdanne ulike typer organisk materiale til verdifulle ressurser. Kvaliteten på det resulterende biokullet er sterkt påvirket av kvaliteten på det opprinnelige råstoffet. Noen materialer er spesielt egnet for biokullproduksjon med dagens tilgjengelige teknologi.

    Eksempler på slike råstoffer inkluderer treflis med partikler på omtrent 1-5 centimeter, jordbruksavfall som halm, kornavrens eller fast husdyrgjødsel som for eksempel hestemøkk blandet med strø.

    Det er også mulig å benytte ulike typer avfall som vanligvis ikke blir utnyttet fullt ut, for eksempel kloakkslam og fiskeslam. Imidlertid kan disse avfallsstoffene være rike på fosfor, og gjennom høytemperaturpyrolyse kan fosforet bli mindre tilgjengelig for planter. Dette er en viktig faktor å vurdere når man bruker slike materialer til biokullproduksjon.

    Andre potensielle råstoffer for biokullproduksjon inkluderer biorest fra biogassanlegg, returtrevirke, samt park- og hageavfall. Disse materialene utnyttes i dag i begrenset grad, men de har betydelig potensial for å bli verdifulle kilder til biokull og energi, for eksempel syngass og bioolje.

    Gjennom biokullproduksjonen kan avfall bli omgjort til ressurser og høyverdige produkter, noe som bidrar til både avfallshåndtering og produksjon av nyttige materialer og energikilder. Dette understreker betydningen av å identifisere og utnytte et bredt spekter av organisk materiale for å øke biokullproduksjonens bærekraft og nytteverdi.

Et karbonrikt materiale med mange muligheter

På grunn av sine unike egenskaper som karboninnhold, porøsitet og stabilitet har biokull mange mulige bruksområder.
Biokullets egenskaper gjør det blant annet til et attraktivt jordforbedringsmateriale, tilsats i byggmaterialer, fôrtilskudd, og filtermateriale.