Innspill til Enovas rolle fra 2021

Det norske virkemiddelapparatet er avgjørende for å stimulere til innovasjon og utvikling av ny klimateknologi som vil være avgjørende for overgangen fra dagens lineære forbrukssamfunn til morgendagens sirkulære lavutslippssamfunn.

Pyrolyseteknologi kan bli en viktig nøkkelbrikke for norsk bærekraft ved å utnytte potensialet som ligger i biologiske avfall- og restprodukter som i liten grad utnyttes i dag. Dette vil bidra til økt material og ressursutnyttelse og samtidig bidra til økt verdiskapning ved at avfall- og restprodukter omgjøres til høyverdige produkter.

For å utvikle et bærekraftig marked for biokull i Norge er dagens aktører avhengig av støtte fra virkemiddelapparatet for risikoavlastning, spesielt i etableringsfasen. Det er etterspørsel etter biokull til ulike formål i Norge i dag, og denne etterspørselen bør kunne dekkes av norsk produksjon av biokull.
Her har spesielt Enova en avgjørende rolle for å bidra til utvikling av norsk produksjon av biokull og et marked for biokull. Dessverre opplever dagens aktører at pyrolyseteknologi faller mellom to stoler hos virkemiddelaktøren.

Fra 2021 skal det inngås en ny avtale om hvordan Enova skal forvalte midlene i klima- og energifondet.
Klima og miljødepartementet har invitert til å komme med skriftlige innspill til den nye avtalen.

Her er Norsk Biokullnettverks hovedpunker:

  • ENOVA bør vektlegge karbonnegative klimaløsninger
    Karbonnegativ klimateknologi bør fremmes på lik linje som lav- eller nullutslippsteknologi, og karbonfangst bør regnes med i tiltakets klimaregnskap, forutsatt at karbonfangst og lagring kan dokumenteres.

  • ENOVA bør gi investeringsstøtte til fullskala teknologi og markedsutvikling.

  • Prioritere utvikling av klimateknologi for jordbruket
    Vi etterspør at ENOVA de neste fire årene også vektlegger teknologi som reduserer/fanger biogen CO2 på lik linje med fossil CO2.

Previous
Previous

Innspill til regjeringens strategi for sirkulær økonomi

Next
Next

Innspill til Klimakur 2030