Carbon Removal Certification Framework (CRCF)

 
 

Å nå EUs ambisiøse mål om å bli verdens første klimanøytrale kontinent vil kreve betydelig opptrapping av CO2-fjerning i tillegg til CO2-reduksjon. Det er ikke mulig å netto null målet uten betydelig fangst og lagring av CO2. I praksis betyr dette at vi må binde rundt 10 gigatonn CO2 per år fram mot 2050. Dette forutsetter en rask utvikling av verdikjeder og industri knyttet til bærekraftig CO2-fjerning. Denne industrien må i teorien ha en årlig vekst på rundt 40% årlig for å fjerne nok CO2 til at Europa kan vise til å være netto null.

En industriutvikling i denne størrelsen krever full støtte og innsats fra både private bedrifter og fra nasjonale og internasjonale myndigheter, og EU Green Deal er EUs rammeverk for å oppnå netto null innen 2050. Selv om CO2-fjerning er helt nødvendig for å nå målene har rammene for CO2-fjerning ikke vært integrert i de regulatoriske og politiske retningslinjene. En direkte respons på dette gapet er introduksjonen av Carbon Removal Certification Frameworks (CRCF) eller rammeverket for sertifisering av karbonfjerning. Dette har vært den manglende biten for å få uttelling for karbonfjerning. Dette rammeverket fra EU vil bli det viktigste rammeverket for sertifisering av karbonfjerning på globalt nivå.

En milepel for sertifisering av karbonfjerning er nådd

Forrige uke ble CRCF endelig vedtatt av et EU-Parlamentarisk flertall.
Viktige punkter i den juridiske teksten er blant annet at rammeverket har justert sin definisjon av karbonfjerning til å samsvare med definisjonen til IPCC. En definisjon som er teknologi- og løsningsnøytral.

CDR refers to anthropogenic activities removing CO2 from the atmosphere and durably storing it in geological, terrestrial, or ocean reservoirs, or in products.

- IPCC 6th assessment report, p.114

Et annet viktig element er at rammeverket fastsetter regler for registrering, utstedelse og bruk av enheter for karbonfjerning. Dette er et viktig moment fordi ulike løsninger for karbonfjerning har ulike tidshorisonter for lagring (permanent fjerning vs. karbonlandbruk). Bruk av ulike enheter vil kunne sikre og ivareta riktig registrering og bruk av ulike løsninger med ulik lagringsstabilitet/tidshorisont. ‍

Hva er egentlig Carbon Removal Certification Framework (CRCF)?

CRCF skal sette rammene for en universell sertifiseringsordning for CO2-fjerning.
Rammeverket har en teknologinøytral tilnærming hvor ulike metoder for karbonfjerning er delt inn i tre kategorier:

  1. Permanent karbonfjerning
    Innebærer permanent fjerning og lagring av atmosfærisk eller biogen CO2 over flere hundre år. Metoder innenfor denne kategorien inkluderer direct air capture (DACS), enhanced rock wathering (ERW), bioenergi med karbonfangst- og lagring (BECCS) og karbonbinding i biokull.

  2. Midlertidig karbonlagring i produkter med lang levetid
    Lagring av CO2 i produkter med lang levetid, dette inkluderer bla. trebaserte byggematerialer. Karbonet skal være lagret i minst 35 år. Produktene skal kunne overvåkes og kontrolleres i hele perioden.

  3. Midlertidig karbonlagring fra karbonlandbruk eller Carbon Farming
    Omhandler tiltak innenfor landbruk som fremmer karbonopptak og/eller karbonlagring i jord og skog.

  4. Utslippsreduksjon fra jord (gjennom karbonlandbruk)
    Reduserte utslipp av karbon og lystgass fra jord. Forutsatt at aktiviteten samlet sett forbedrer jordas karbonbalanse gjennom bla. redusert/ingen jordbearbeiding, fangvekster, redusert gjødselintensivitet.

Rammeverket er basert på en rekke kriterier som kvantifiserings, addisjonalitet, lagringsstabilitet og bærekraft.

Målet er at rammeverket skal inkludere metoder og krav for sertifisering av ulike metoder for karbonfjerning. Rammeverket vil også legge føringer for hvordan sertifiseringen skal foregå ved å utpeke sertifiseringsorganer og å etablere et eget register for CO2-fjerning.

Hva er betydningen av CRCF?

Rammeverket skal akselerere utviklingen og bruken av metoder for CO2-fangst i EU og forhindre grønnvasking og dobbelttelling. Selv om rammeverket ikke legger direkte føringer om hvordan den sertifiserte karbonfjerningen skal brukes, så vil rammeverket ha påvirkning på klimapolitikken på flere nivå.

  1. EU Nivå
    Retningslinjene for karbonfjerning vil lenkes til CRCF-rammeverket for kvalitetssirking. Et veldig viktig eksempel er mulig inkludering av karbonfjerning i EU ETS- verdens viktigste og største compliance marked.

  2. Det frivillige karbonmarkedet
    Det frivillige markonmarkedet forventes å omsette for 200 milliarder dollar innen 2050 (globalt) og en vekst på over 500%. De største aktørene (forbruker) som innenfor dette markedet vil trolig være opptatt av at karbonsertifikatene på det frivillige markedet samsvarer med CRCF for å sørge for samsvar og best-practice.

Veien videre

Forventet tidshorisont for implementering av teksten i EUs Official Journal er Q4 2024.

Etter at forordningen er implementert har EU-kommisjonen ansvar for utviklingen av metoder for karbonfjerning. Kommisjonen har fått i oppgave å levere det første settet med metoder innen 12 måneder etter at forordningen er implementert. Dette betyr derfor at sertifisering av karbonfjerning i henhold til CRFD skal kunne utføres ved utgangen av 2025.

For biokull vil det være svært spennende å følge nøye med på hvorvidt og hvordan Biochar Carbon Removal (BCR) vil inkluderes og ivaretas i metodene som utvikles innenfor rammeverket. Med utgangspunkt i dagens markedssituasjon, vil det være uheldig om biokull ikke blir ivaretatt i metodikken fra EU. På det frivillige karbonmarkedet står karbonbinding i biokull (BCR) står for 93% av all levert karbonbinding i 2023.  

Previous
Previous

Oversikt over EBC-sertifisert biokull i 2023

Next
Next

Ny rapport- Muligheter for bærekraftig produksjon og marked for bruk av biokull i Norge