Rapport: Biokull i tråd med bærekraft

Det haster med å finne gode måter som kan forhindre mer enn 1,5 grader global oppvarming og karbonbinding med biokull er et viktig verktøy mot oppnåelse av det målet. Biokull er et klimatiltak som kan bidra til langvarig og stabil lagring av karbon ved bruk som jordforbedringsmiddel eller i bygningsmaterialer med lang levetid, og i IPCCs 1,5 graders rapport er biokull nevnt som et viktig karbonbindende tiltak (IPCC, 2019). Biokull er også et viktig utslippsreduserende tiltak ved substitusjon av fossilt karbon i for eksempel metallurgisk prosessindustri.

Når Norge skal nå sine nasjonale og internasjonale klimamål og forpliktelser er biokull en viktig del av løsningen. Biokull er et klimatiltak som kan bidra til økt karbonbinding i jord og utslippsreduksjon ved å erstatte bruk av fossilt karbon i samfunnskritiske sektorer som inkluderer industri og avfall.

Det er mange aktører som aktivt jobber med produksjon og bruk av biokull i Norge i dag, og utviklingen av denne bransjen er forventet å vokse i årene som kommer. Når nye verdikjeder for biokull i Norge skal utvikles er det viktig at utviklingen skjer i tråd med bærekraftprinsipper i alle ledd av verdikjeden.

Norsk Biokullnettverks arbeidsgruppe på Bærekraft har jobbet med flere av de mest sentrale spørsmålene knyttet til bærekraft langs verdikjeden(e) til biokull i Norge. Arbeidet har resultert i en ny rapport som tar for seg bærekraftsaspekter knyttet til:

  1. Ressursbasen for biokull i Norge
    Vil det være nok biomasse til å dekke framtidig etterspørsel etter biokull? Bærekraftutfordringer knyttet til råstoff. Hvilke råstoff er egnet for å bærekraftig produksjon av biokull?

  2. Produksjon av biokull
    Sertifisering av biokull og biokullproduksjon- kan det sikre bærekraft? Kjøp og salg av karbonsertifikater knyttet til biokull.

  3. Sluttbruk av biokull

    Hva betegner bærekraftig sluttbruk av biokull? Hvordan vet vi om en type sluttbruk er bærekraftig?

  4. Verdikjeden(e) til biokull i Norge

    Hvor i verdikjeden kan det oppstå utfordringer knyttet til bærekraft? Hvordan bidra til kvalitetssikring i hele verdikjeden til biokull i Norge?

Selve rapporten er foreløpig kun tilgjengelig for nettverkets medlemmer.

Ikke medlem av Norsk Biokullnettverk?

Previous
Previous

Nye muligheter for prosjekter i Grønn Plattform

Next
Next

Utredning om biokull i Norsk landbruk- kunnskapsstatus og anbefalinger