Tilskuddsordning for karbonbinding i jord

I år skal det utprøves en egen tilskuddsordning for karbonbindende tiltak i jordbruket, og Trøndelag Fylkeskommune er driveren bak initiativet.

Fylkeskommunen har tatt en aktiv rolle

Trøndelag Fylkeskommune har et ambisiøst mål om å være et klimanøytralt fylke innen 10 år. For å nå dette målet har det blant annet tatt en aktiv rolle i å utnytte naturens egne metoder for karbonfangst og lagring gjennom økt fokus på karbon i jord.

Det er gode naturgitte forutsetninger forreduserte utslipp og økt karbonbinding i regionen og landbruket er en viktig del av klimaløsningen.

Karbon i jord (2020-2023)

Prosjektet Karbon i Jord finansiert av Trøndelag Fylkeskommune og miljødirektoratet over Klimasats er et direkte resultat av fylkeskommunes satsning på økt binding og reduserte tap av jordkarbon. Prosjektet skal gå over tre år og har som mål å formidle kunnskap om karbon i jord, demonstrere ulike tiltak og ikke minst prøve ut en tilskuddsordning for økt binding og redusert tap av karbon i jord.

Som en del av Karbon i Jord prosjektet, har Fylkeskommunen også innvilget midler til etableringen av et pyrolyseanlegg ved Mære landbruksskole for produksjon av biokull basert på lokale restråstoffer.

Tilskuddsordning for karbonbinding i jord

unsplash-image-y4xZxzN754M.jpg

I prosjektet skal det prøves ut en tilskuddsordning for å stimulere til å bevare og øke jordas karboninnhold. Utprøvingen skal gjøres ved 20 utvalgte kornbruk i Trøndelag hvor moldinnholdet i jorda er lavt. Formålet med utprøvingen av denne ordningen er å utvikle og kartlegge interessen for implementering av nye målrettede tilskuddsordninger for klimatiltak i jordbruket.

Tilskuddsordningen trer i kraft allerede i år og det er mulig for bøndene å søke om tilskudd til:

Trøndelag tilskuddsordning.png

Det foreligger et stort uutnyttet potensial for utslippsreduksjoner og karbonbinding i anvendelse av biokull i norsk landbruk. I både Klimakur 2030 og Landbrukets Klimaplan 2021-2030 så kommer biokull ut som et av enkelttiltakene med størst potensial for utslippsreduksjonen i norsk landbruk.

For å realisere potensialet som foreligger i biokull som karbonbindende tiltak er det behov for målrettede og styrkede virkemidler som stimulerer til økt bruk av biokull i norsk landbruk. Her har Trøndelag Fylkeskommune tatt en lendende rolle og vi oppfordrer flere fylkeskommuner å følge etter.

Les mer om prosjektet på Statsforvalteren i Trøndelags hjemmeside:
https://www.statsforvalteren.no/nb/Trondelag/Landbruk-og-reindrift/Nyheter-landbruk-og-mat/2021/04/tilskudd-for-karbon-i-jord/

Previous
Previous

Biokull analyser- nye medlemsavtaler

Next
Next

Karbonet må ned i jorda