Nye pryolyseanlegg

Nye aktører innenfor biokullproduksjon

Markedet for biokull er i stadig utvikling og det er flere aktører som får opp øynene for biokull. Enten med tanke på kommersielt bruk eller som en løsning på avfallsproblemer.

Her er en liste over ny aktører som har/skal opprette eget pyrolyseanlegg.

Rå biopark

Rå Biopark er et samarbeid mellom 26 kommuner, og eies av seks avfallsselskap i Nord-Norge. Dette er blant annet Hålogaland Ressursselskap IKS i Harstad/Narvik og Remiks Miljøpark AS i Tromsø med 33 % eierandel hver, samt en rekk mindre selskaper. Remiks og Avfallsservice har siden 2021 jobbet med å etablere Rå Biopark i Skibotn.

Biogassanlegget som skal etableres i Skibotn, i Troms og Finnmark, skal motta oppmot 50 000 tonn organiska avfall. Med moderne teknologi skal anlegget hente ut energipotensialet fra organisk avfall og utnytte ressursene til nye produkter. Etter planen skal det investeres i et nytt og moderne anlegg for produksjon av flytende biogass til kjøretøy, bio-CO2 og biokull.

Anlegget er prosjektert til å kunne produsere biogass i løpet av 2025, og da skal den første lastebilen drevet på flytende biogass kjøre til og fra anlegget.
Kontaktperson i Rå Biopark, daglig leder Harald Østbø, 992 74 826, harald@raa.bio.

Ottem og WAI

Ottem CarbonWorks (OCW) har fått tillatelse til å etablere en ny pyrolysefabrikk i Sunndal næringspark. Det skal være et fabrikkanlegg på 800 m2 og fungere som et pilot-og-visningsanlegg, med en lagerhall på inntil 140 meter. OCW vil bli bygget, eiet, og drevet av Ottem og WAI i fellesskap, og fabrikken vil skape ca. 40 nye arbeidsplasser i anlegget og med levering av råstoffer.

De skal behandle ulike typer biomasse fra flere lokale leverandører og produsere biokull og fornybar termisk energi. I alt vil OCW ha kapasitet til å behandle 40 000 tonn tørr biomasse per år, råstoffer som for eksempel rivingstrevirke, bark, sagflis og impregnert trevirke.

Det vil produseres fornybar energi som tilsvarer behovet til ca. 3000 husholdninger. Pyrolyseanlegget i OCW som leveres av WAI vil også produsere 7000 tonn biokull og aktivt karbon (et biokull produkt) per år.

Produktene vil tilbys både til landbruket og industrielle bruksområder i Norge og til internasjonale markeder. Med en årsproduksjon på 7000 tonn biokull og aktivt karbon forventer de å kunne lagre, dvs. forhindrede utslipp, opptil 18000 tonn CO2 per år.

ØRAS (Øvre Romerike Avfallsselskap)

ØRAS har byttet ut sin ordinære flisfyring med pyrolyse i nytt biofyringsanlegg. Dette gjør det mulig for dem å bedre utnytte problemavfall ved å lage nye produkter som blant annet kan hjelpe bønder til et bedre jordbruk, og produsere energi samtidig som det kuttes i utslipp.

De produserer biokull på deres miljøstasjon på Dal skog, der tar de i bruk rent trevirke og/eller hageavfall inn i sin prosess. De ønsker blant annet ved å produsere biokull å øke verdien og kvaliteten på deres kompostprodukter. I tillegg gjør de tester for bruk av biokull til rensing av sigevann. Deres mål er å øke materialgjenvinning som igjen vil bidra inn mot en bærekraftig utvikling.

Previous
Previous

Norsk Biokullnettverk årskonferanse

Next
Next

VOW - Valorization of Organic Waste