VOW - Valorization of Organic Waste

Bruksområdene for biokull er stadig økende og nye forskningsprosjekter åpner opp for flere muligheter innen feltet. Et prosjekt som er kommet et godt stykke på vei (avsluttes des 2023) er VOW (Valorization of Organic Waste into Sustainable Products for Clean-up of Contaminated Water, Soil, and Air). Dette prosjektet var et av fem som ble finansiert i utlysningen på 50 millioner fra Norges forskningsråd om felles industriprosjekter innen bærekraftig utvikling.

Konsortiets representanter, første rad: Erlend Sørmo (NGI), Karen Ane Skjennum (Lindum), andre rad, fra venstre til høyre: Per Carlsson (SINTEF ER), Gorm Thune (Lindum), Jon Stiansen (Clairs), Gerard Cornelissen (NGI). ), Hans Peter Arp (NGI). Bakre rekke, venstre til høyre: Gudny Okkenhaug (NGI), Anders Are (Mivanor), Pål Jahre Nilsen, Scanship), Thomas Hartnik (Lindum), Andreas Smebye (NGI), Åsgeir Wien (Scanship).

Prosjektet ledes av NGI (Norwegian Geotechnical Institute) og Lindum, men har et dyktig konsortium bestående av aktivt samarbeidende, sosialt ansvarlige og sterke partnere med erfaring fra industrielle innovasjonsprosjekter. De involverte partene er avfalls- og avløpshåndteringsselskapene Lindum, VEAS og Vesar, teknologileverandøren Scanship med et nettverk av avfallsprodusenter (cruise- og havbruksnæringen), og sluttbrukere innen både jordbehandling (Lindum), vannbehandling (Mivanor) og gass/luktbehandling (Clairs).

Sammen har disse aktørene hatt som hovedmål å se på hvordan biologisk avfall kan brukes til å lage bærekraftige produkter for jord-, luft- og avløpsvannbehandling. I følge VOW genererer nemlig Norge 1,2 millioner tonn per år ulike biologiske avfallstyper, som trelast, hageavfall, skogbruksrester, matavfall og kloakkslam. Disse avfallstypene er ofte kontaminert av forurensninger og mikroplastpartikler, og kan være kostbare å resirkulere, men kan likevel utgjøre en forskjell i klimasammenheng om de behandles riktig.

VOW har derfor sett på hvordan prosessen pyrolyse, forbrenning uten oksygen, kan være med på å eliminere disse forurensingene. Denne prosessen generer biokull av det biologiske avfallet. Det ble funnet at den høye temperaturen ved pyrolyse, over 600 °C, ødelegger mikroplast og forurensninger i avfallet. På grunn av dette og biokullet sin unike stabile og porøse struktur har det evnen til å suge til seg vann, næringsstoffer og miljøgifter i jordsmonnet. Det kalles for en “sorbent”. Vannet og næringsstoffene vil etter hvert sakte, men sikkert slippe ut av biokullet, mens miljøgiftene vil forbli fordi de er bundet så sterkt til biokullet. På denne måten reduseres utslipp og miljørisiko av kjemikalier. Samtidig som det skaper nye muligheter for bruk av biokull. Et spesielt fokus av VOW prosjektet er på PFAS forurensing. PFAS er en av nåtiden mest bekymringsfulle klassene av forurensning på grunn av spredningspotentialet og giftighet, i kombinasjon med at de nesten ikke kan brytes ned. Et av de mest spennende målene i VOW prosjektet er å utvikle rene sorbenter som binder og ufarliggjør PFAS forurensning.

Målet er til slutt å optimalisere de bærekraftige biokull-sorbentene og teste de ut i virkelige forurensningsscenarier. Dette vil til slutt resultere i en ny globalt anvendelig verdikjede rundt sorbenter laget av organisk avfall, noe som vil gi positiv markedsverdi. I tillegg til dette vil det komme klimagevinster: pyrolysering av 1,2 millioner tonn organisk avfall per år i Norge vil kompensere for klimagassutslippene til 200 000 mennesker!

Dette er spennende forskning som kan føre til flere bruksområder for organisk avfall og biokull. Den fullstendige rapporten publiseres i løpet av 2023.

Vil du lese mer, sjekk ut prosjektsiden til NGI:
https://www.ngi.no/eng/Projects/VOW-Valorization-of-Organic-Waste

Previous
Previous

Nye pryolyseanlegg

Next
Next

Studietur med Norsk Biokullnettverk til Trøndelag